Eifelsteig Zuid

Trektocht Eifelsteig Zuid: 7 d/6 n

Dag 01. Aankomst Daun.
Wil je met het openbaar vervoer naar Daun, dan moet je met de trein naar Gerolstein en dan verder met de bus naar Daun.

Dag 02. Etappe 1: Daun – Manderscheid, 23 km, 555/610.
Vlak ten zuiden van Daun kom je o.a. het cirkelvormige Gemündener Maar tegen. Deze ‘vulkaankraters’ zijn ontstaan toen koud grondwater in aanraking kwam met heet magma, waardoor er een enorme explosie ontstond, waarbij de vrijkomende grond in een rand rond de explosiekater terecht kwam. Er liggen in dit gebied meerdere van deze Maaren. Je loop vervolgens rond het Totenmaar en het Schalkenmehrener Maar.

Even voorbij het dorpje Trittscheid kom je bij het riviertje de Lieser dat je verder zult volgen tot Manderscheid. Het Liesertal wordt steeds nauwer en spectaculairder naarmate je verder komt. Vlak voor Manderscheid heb je plotseling zicht op de 2 imposante kasteelruïnes die daar liggen. Nog een klein stukje klimmen en je bent in Manderscheid.

Dag 03. Etappe 2: Manderscheid – Kloster Himmerod / Großlittgen, 18 km, 515/580.
Vanuit Manderscheid loop je eerst een stuk verder over het Lieserpfad, dat bekend staat als één van de mooiste wandelingen in de Eifel! Soms wandel je vlak langs het water, dan weer een stuk hoger op de helling, door het nauwe soms kloofachtige dal.

Op een gegeven moment buig je af in westelijke richting, klim je uit het dal naar het fraaie Kloster Himmerod. Meer dan 900 jaar geleden is dit klooster ontstaan als eerste nederzetting van de Cisterciënzers in Duitsland. Helaas zijn hier geen overnachtingen meer mogelijk in combinatie met bagagevervoer. Je wandelt verder naar het dorpje Großlittgen.

Dag 04. Etappe 3: Großlittgen – Bruch, 20,5 km, 370/470.
Een slingerend wandelpad voert je door het Salmtal langs het snelstromende water. Het ene moment loop je tussen bemoste hoge rotspartijen, even later wandel je door weilanden vol met, afhankelijk van de periode in het jaar, bloeiende wilde bloemen met veel insecten en vogels.

Tussen Landscheid en Bruch opent het landschap zich met fantastische vergezichten over de uitgestrekte bossen met in de verte uitzicht op de Hunsrück.

Let op: deze etappe loop je in omgekeerde volgorde. Je wordt ’s morgen naar Bruch gebracht en je wandelt dan terug naar Großlittgen.

Deze avond slaap je weer in Großlittgen, omdat in Bruch de mogelijkheden voor overnachten zeer beperkt zijn. Het kan ook zijn dat je 2 nachten in Kordel slaapt.

Dag 05. Etappe 4: Bruch – Kordel, 27 km, 615/665.
De langste etappe van de Eifelsteig ligt voor je. Na een eerste lange klim loop je over een hoogvlakte stuk zonder al te grote hoogteverschillen totdat je steil afdaalt naar de Kyll die je oversteekt. Onderweg passeer je o.a de fraaie Deimlinger Mühle. Vlak voor Kordel stuit je weer op Romeinse restanten. In de grotten hier werd met matig succes naar koper gezocht. Later werden de rotsen gebruik als bouwstenen.

Dag 06. Etappe 5: Kordel – Trier, 18 km, 685/690.
Je begint deze laatste en wederom verrassend veelzijdige etappe in het Butzerbachtal met z’n vele kleine watervallen. Je steekt de kleine beek niet minder dan zeven keer over, o.a. via hangbruggen. De landschappelijke schoonheid hier is stilmakend mooi. Na een dubbele hangbrug verlaat je het rivierdal.

Eenmaal boven kun je naar een voormalige Romeinse kopermijn lopen. In de zomer kun je hier onder leiding van een gids in de tunnels afdalen.

Voorbij het Hotel-Restaurant “Burg Ramstein“ leiden trappen naar de ruïne van Burg Ramstein. Vanuit het dal gezien torent deze voormalige burcht, gelegen op een uitstekende zandsteen rots, hoog boven de omgeving uit. De oorsprong van dit kasteel gaat terug tot het jaar 915.
De route voert je verder langs de Klausenhöhle en Genoveva, twee ‘grotten’ in het bos, ieder met z’n eigen verhaal.

Vlak voor Trier kom je uit in de Moezelvallei met onder je de rivier. Je wandelt een stuk over de de rand van het dal met mooie uitzichten over de rivier en Trier. In deze fraaie en tevens oudste stad van Duitsland eindigt de Eifelsteig onder de Porta Nigra, een imposante oude stadspoort die dateert uit de Romeinse tijd..

In Trier zijn vele bezienswaardigheden. Je kunt overwegen om hier een extra nacht te boeken.

Dag 07: Vertrek uit Trier.

Link naar prijs en boeking