Eifelsteig Noord

Trektocht Eifelsteig Noord: 7 dagen / 6 nachten

Dag 01: Aankomst in Aachen-Walheim of Roetgen.
Als je met de auto komt kun je die hier laten staan voor de duur van de trektocht. Kom je met het openbaar vervoer dan kun je met de bus vanuit Aachen het hotel bereiken.
Afhankelijk waar er plaats is overnacht je in Walheim of in Roetgen.

Dag 02. Etappe 01: Kornelimünster – Roetgen, 15 km, 360/175.
’s Morgens neem je de lijnbus voor de korte rit naar Kornelimünster waar de Eifelsteig begint. Vanuit Walheim kun je ook te voet naar Kornelimünster, dat is maar een paar kilometer.
Deze eerste etappe is een mooie inloop etappe. Langzaam klim je door het dal van het riviertje de Inde omhoog naar de hoogvlakte van de Hoge Venen met z’n vergezichten.

Dag 03. Etappe 02: Roetgen – Monschau, 17 km, 320/325.
Vanuit het dorp begin je met een lange klim weer naar de hoogte van de Hoge Venen. Nadat je de Venen over bent steek je bij Mützenich voor de 2e keer de grens over, weer terug naar Duitsland. Het landschap wordt nu anders en de route naar Monschau biedt prachtige vergezichten. Het beroemde plaatsje Monschau is klein en toeristisch, maar erg fraai met grote aantallen vakwerkhuizen. Na aankomst is het heerlijk nagenieten op één van de vele gezellige terrasjes in het centrum.

Dag 04. Etappe 03: Monschau – Einruhr, 24,5 km, 685/810.
Een zeer afwisselende wandeling met heel wat klimmen en dalen. Het gebied waar je vanmorgen eerst doorheen loopt is bekend van de “Hekken”. Dit zijn beukenhagen van volwassen beuken die o.a. dienen als bescherming tegen de wind. Er zijn vaak openingen in gemaakt om uitzicht te houden vanuit huis. Later loop je door het prachtige dal van de slingerende Rur naar Einruhr. In het voorjaar zijn de weilanden een feest van bloemen. Einruhr ligt aan de grote Obersee, één van de vele stuwmeren in dit deel van de Eifel.

Dag 05. Etappe 04: Einruhr – Gemünd, 21 km, 635/580.
Vanuit het dorp klim je een klein stukje omhoog om vervolgens in noordelijke richting te wandelen met een weids uitzicht op de grote Obersee links van je. Je komt uit bij de indrukwekkende stuwdam die het water van de Urft tegenhoud. Gebouwd tussen 1900 en 1905 vormde de stuwdam toentertijd het grootste stuwmeer van Europa. Bij de stuwdam verlaat je het water en klim je omhoog naar Burg Vogelsang.

Burg Vogelsang is een imposant complex van enorme gebouwen en gesitueerd boven het Urftmeer. Het werd gebouwd tussen 1934 en 1936 d als trainingscentrum voor toekomstige nazi-leiders. Het militaire oefenterrein dat er omheen ligt en waar je overheen loopt, is ca 33 vierkante kilometer groot.

Sinds begin 2006 is het hele gebied en de Burg toegankelijk voor publiek. In de Burg is nu o.a. een informatie/bezoekerscentrum van het Nationaal Park Eifel gevestigd. Omdat de natuur tientallen jaren haar gang heeft kunnen gaan is het een gebied geworden met een hoge natuurwaarde.

Via smalle paden eindig je vandaag in het dal van de Urft in Gemünd.

Dag 06. Etappe 05: Gemünd – Kloster Steinfeld / Kall, 17 km, 530/350.
Vandaag voert de Eifelsteig je door diverse fraaie rivierdalen, afwisseling blijft troef. Zo loop je o.a. door het Olef-, Selbach- en Kallbachtal. In Olef met z’n pittoreske vakwerkhuizen steek je de Olef over. Na een volgende klim volg je kort oude mijnwerkerssporen. Je eindigt bij het klooster Steinfeld. Met de romantische basiliek uit de 12e eeuw behoort deze tot de best behouden gebleven kloostercomplexen uit de Eifel en het Rijnland. De overnachting is iets verder in Kall.

Dag 07: Vertrek

Link naar prijs en boeking.