Eifelsteig Midden

Trektocht Eifelsteig Midden: 7 dagen / 6 nachten

Dag 01: Aankomst Kall/Urft.
Kall/Urft is per trein of eigen vervoer bereikbaar

Dag 02. Etappe 1: Kloster Steinfeld – Blankenheim, 22,5 km, 355/395.
Je wandelt door bos en open bouwland naar het idyllische dal van de Urft. Hier kun je aan de “Grüne Pütz”, de bron van het Romeinse kanaal, de ingenieurskunst van de Romeinen bewonderen. Via een meer dan 100 km lange waterleiding werd van hieruit het bronwater naar Keulen getransporteerd.

Je loopt vandaag door vochtige biotopen met zeldzame planten en prachtig gekleurde vlinders, vooral in het voorjaar en vroege zomer een feest van kleur. Uiteindelijk wandel je door het Haubachdal naar Blankenheim.

 Dag 03. Etappe 02: Blankenheim – Mirbach, 17,5 km, 405/410.
Middenin de oude stad van Blankenheim, aan de bron van de Ahr, begint etappe nummer zeven. Je hebt fraaie uitzichten op de burcht (Eifelblick) en de historische kern van het plaatsje. Je loopt vandaag een deel over het Brotpfad, dat over de hoogtes van Blankenheim naar het Schafbachtal loopt en vervolgens weer omhoog naar de hoogvlakte rondom Ripsdorf: weide- en boslandschappen met klaterende beekjes worden afgewisseld met hoogvlaktes en de bijzondere jeneverstruikgebieden rondom de Kalvarienberg bij Alendorf. Uiteindelijk loop je omlaag naar het Lampertstal dat door de kalkrijke bodem een unieke flora heeft om te eindigen in Mirbach.

Mirbach heeft geen accommodatie. Dat betekent dat je of twee keer in Blankenheim of twee keer in Hillesheim overnacht. Transfers zijn inbegrepen.

Dag 04. Etappe 03: Mirbach – Hillesheim, 25,5 km, 460/480.
Deze etappe biedt zowel passages door open bossen als stukken over hoogvlakten met weidse uitzichten over het land van kalksteengroeven.

De Ahbach volgend sta je plotseling bij de Nohner of Dreimühlener Wasserfall, in de volksmond ook wel “Drömmeler Spröetz” genoemd. Deze kalksteenwaterval wordt in 1938 als natuurmonument aangewezen. De waterval is ontstaan uit drie sterk carbonaathoudende bronbeken van de Ahbach. Ze bevatten circa 200 milligram calcium per liter. Het water heeft een temperatuur van 8° C. Deze drie bronbeekjes hebben sinds het einde van de Laatste IJstijd (ca 10.000 jaar geleden) een 300 meter lange en 100 meter brede kalkband afgezet. Hier bovenop ligt de ruïne Dreimühlen. Even verder nodigt een oude molen uit tot een ontspannend verblijf.

Dag 05. Etappe 04: Hillesheim – Gerolstein, 20,5 km, 490/565.
De omgeving van Hillesheim is vanwege zijn fossielen beroemd bij geologen. Door een fraai klein dal kom je bij Dohm uit aan de oevers van de Kyll die je oversteekt. In een bocht klimt de route omhoog over de heuvels rondom Roth en bergopwaarts tot de Rother Kopf. Hier zijn grotten te vinden waar men, vanwege de bijzondere samenstelling van het gesteente, vroeger molenstenen uit de berg hakte. Ook liggen hier zgn ‘ijsgrotten’ waar het zelfs hartje zomer rond de nul graden is.

Voor je ligt nu een indrukwekkend landschap van vulkaankegels en oude koraalriffen. De Eifelsteig voert je rondom de schelpkalkbarrières van Munterley en Hustley met een prachtig uitzicht over het westen richting de Auberg, Kalem en aan de overzijde de Löwenburg, boven Gerolstein.

Dag 06. Etappe 05: Gerolstein – Daun, 25 km, 770/730.
Vanuit Gerolstein loopt de route over de Dietzenley in oostelijke richting. Het plaatsje Neroth, dat langs de weg ligt, is bekend om de productie van muizenvallen. Een klein museum documenteert de geschiedenis van de handelaars in muizenvallen. Het loont de moeite even van de Eifelsteig af te gaan en het muizenvallenmuseum in het dorp te bekijken! Via de Nerother Kopf gaat het verder richting Daun.

Dag 07. Vertrek Daun

Link naar prijs en boeking