Eifelsteig 17 dgn

Trektocht Eifelsteig 17 dagen

Dag 01: Aankomst in Walheim.
Als je met de auto komt kun je die hier laten staan voor de duur van de trektocht. Kom je met het openbaar vervoer dan kun je met de bus het hotel bereiken vanaf het station van Aachen.

Afhankelijk waar er plaats is overnacht je in Walheim of al in Roetgen. Morgen neem je een klein stukje een lijnbus naar Kornelimünster, waar de trektocht begint (buskosten niet inbegrepen).

Dag 02. Etappe 01: Walheim– Roetgen, 15 km, 360/175.
Deze eerste etappe is een mooie inloop etappe. Langzaam klim je door het dal van het riviertje de Inde omhoog naar de hoogvlakte van de Hoge Venen met z’n vergezichten.

Dag 03. Etappe 02: Roetgen – Monschau, 17 km, 320/325.
Vanuit het dorp begin je met een lange klim weer naar de hoogte van de Hoge Venen, een gebied dat door lange rechte wegen wordt doorsneden. Op weg naar boven loop je België binnen. Nadat je de Venen over bent steek je bij Mützenich voor de 2e keer de grens over, weer terug naar Duitsland. Het landschap wordt nu heel anders en de route naar Monschau biedt prachtige vergezichten. Het beroemde plaatsje Monschau is klein en toeristisch, maar heel bijzonder met de grote aantallen prachtige vakwerkhuizen. Na aankomst is het heerlijk nagenieten op één van de vele gezellige terrasjes in het centrum.

Dag 04. Etappe 03: Monschau – Einruhr, 24,5 km, 685/810.
Een zeer afwisselende wandeling met heel wat klimmen en dalen. Het gebied waar je vanmorgen eerst doorheen loopt is bekend van de “Hekken”. Dit zijn beukenhagen van volwassen beuken die o.a. dienen als bescherming tegen de wind. Er zijn vaak openingen in gemaakt om uitzicht te houden vanuit huis. Later loop je door het prachtige dal van de slingerende Rur naar Einruhr. In het voorjaar zijn de weilanden een feest van bloemen. Einruhr is een dorpje dat ligt aan de grote Obersee, één van de vele stuwmeren in dit deel van de Eifel.

Dag 05. Etappe 04: Einruhr – Gemünd, 21 km, 635/580.
Vanuit het dorp klim je een klein stukje omhoog om vervolgens in noordelijke richting te wandelen met een weids uitzicht op de grote Obersee links van je. Je komt uit bij de indrukwekkende stuwdam die het water van de Urft tegenhoud. Gebouwd tussen 1900 en 1905 vormde de stuwdam toentertijd het grootste stuwmeer van Europa. Bij de stuwdam verlaat je het water en klim je omhoog naar Burg Vogelsang.

Burg Vogelsang is een imposant complex van enorme gebouwen en gesitueerd boven het Urftmeer. Het werd gebouwd tussen 1934 en 1936 door de architect Clement Klotz als trainingscentrum voor toekomstige nazi-leiders. Het militaire oefenterrein dat er omheen ligt en waar je overheen loopt, is ca 33 vierkante kilometer groot.

Sinds begin 2006 is het hele gebied en de Burg toegankelijk voor publiek. In de Burg is nu o.a. een informatie/bezoekerscentrum van het Nationaal Park Eifel gevestigd. Omdat de natuur tientallen jaren haar gang heeft kunnen gaan is het een gebied geworden met een hoge natuurwaarde. Neem ruim de tijd om het hele complex te bekijken, het is de moeite waard!
Via smalle paden eindig je vandaag in het dal van de Urft in Gemünd.

Dag 06. Etappe 05: Gemünd – Kloster Steinfeld, 17 km, 530/350.
Vandaag voert de Eifelsteig je door diverse fraaie rivierdalen, afwisseling blijft troef. Zo loop je o.a. door het Olef-, Selbach- en Kallbachtal. In Olef met z’n pittoreske vakwerkhuizen steek je de Olef over. Na een volgende klim volg je kort oude mijnwerkerssporen. Je eindigt bij het klooster Steinfeld. Met de romantische basiliek uit de 12e eeuw behoort deze tot de best behouden gebleven kloostercomplexen uit de Eifel en het Rijnland.
De overnachting is in Kall

Dag 07. Etappe 06: Kloster Steinfeld – Blankenheim, 22,5 km, 355/395.
Je wandelt door bos en open bouwland naar het idyllische dal van de Urft. Hier kun je aan de “Grüne Pütz”, de bron van het Romeinse kanaal, de ingenieurskunst van de Romeinen bewonderen. Via een meer dan 100 km lange waterleiding werd van hieruit het bronwater naar Keulen getransporteerd.

Je loopt vandaag door vochtige biotopen met zeldzame planten en prachtig gekleurde vlinders, vooral in het voorjaar en vroege zomer een feest van kleur. Uiteindelijk wandel je door het Haubachdal naar Blankenheim.

Dag 08. Etappe 07: Blankenheim – Mirbach, 17,5 km, 405/410.
Middenin de oude stad van Blankenheim, aan de bron van de Ahr, begint etappe nummer zeven. Je hebt fraaie uitzichten op de burcht (Eifelblick) en de historische kern van het plaatsje. Je loopt vandaag een deel over het Brotpfad, dat over de hoogtes van Blankenheim naar het Schafbachtal loopt en vervolgens weer omhoog naar de hoogvlakte rondom Ripsdorf: weide- en boslandschappen met klaterende beekjes worden afgewisseld met hoogvlaktes en de bijzondere jeneverstruikgebieden rondom de Kalvarienberg bij Alendorf. Uiteindelijk loop je omlaag naar het Lampertstal dat door de kalkrijke bodem een unieke flora heeft om te eindigen in Mirbach.

Van Mirbach is er een transfer terug naar Blankenheim of vooruit naar Hillesheim, omdat Mirbach geen accommodatie heeft

Dag 09. Etappe 08: Mirbach – Hillesheim, 25,5 km, 460/480.
Deze etappe biedt zowel passages door open bossen als stukken over hoogvlakten met weidse uitzichten over het land van kalksteengroeven.

De Ahbach volgend sta je plotseling bij de Nohner of Dreimühlener Wasserfall, in de volksmond ook wel “Drömmeler Spröetz” genoemd. Deze kalksteenwaterval wordt in 1938 als natuurmonument aangewezen. De waterval is ontstaan uit drie sterk carbonaathoudende bronbeken van de Ahbach. Ze bevatten circa 200 milligram calcium per liter. Het water heeft een temperatuur van 8° C. Deze drie bronbeekjes hebben sinds het einde van de Laatste IJstijd (ca 10.000 jaar geleden) een 300 meter lange en 100 meter brede kalkband afgezet. Hier bovenop ligt de ruïne Dreimühlen. Even verder nodigt een oude molen uit tot een ontspannend verblijf.

Dag 10. Etappe 09: Hillesheim – Gerolstein, 20,5 km, 490/565.
De omgeving van Hillesheim is vanwege zijn fossielen beroemd bij geologen. Door een fraai klein dal kom je bij Dohm uit aan de oevers van de Kyll die je oversteekt. In een bocht klimt de route omhoog over de heuvels rondom Roth en bergopwaarts tot de Rother Kopf. Hier zijn grotten te vinden waar men, vanwege de bijzondere samenstelling van het gesteente, vroeger molenstenen uit de berg hakte. Ook liggen hier zgn ‘ijsgrotten’ waar het zelfs hartje zomer rond de nul graden is.

Voor je ligt nu een indrukwekkend landschap van vulkaankegels en oude koraalriffen. De Eifelsteig voert je rondom de schelpkalkbarrières van Munterley en Hustley met een prachtig uitzicht over het westen richting de Auberg, Kalem en aan de overzijde de Löwenburg, boven Gerolstein.

Dag 11. Etappe 10: Gerolstein – Daun, 25 km, 770/730.
Vanuit Gerolstein loopt de route over de Dietzenley in oostelijke richting. Het plaatsje Neroth, dat langs de weg ligt, is bekend om de productie van muizenvallen. Een klein museum documenteert de geschiedenis van de handelaars in muizenvallen. Het loont de moeite even van de Eifelsteig af te gaan en het muizenvallenmuseum in het dorp te bekijken! Via de Nerother Kopf gaat het verder richting Daun.

Dag 12. Etappe 11: Daun – Manderscheid, 23 km, 555/610.
Vlak ten zuiden van Daun kom je o.a. het cirkelvormige Gemündener Maar tegen. Deze ‘vulkaankraters’ zijn ontstaan toen koud grondwater in aanraking kwam met heet magma, waardoor er een explosie ontstond, waarbij de vrijkomende grond in een rand rond de explosiekater terecht kwam. Er liggen in dit gebied meerdere van deze Maaren. Je loop vervolgens rond het Totenmaar en het Schalkenmehrener Maar.

Even voorbij het dorpje Trittscheid kom je bij het riviertje de Lieser dat je verder zult volgen tot Manderscheid. Het Liesertal wordt steeds nauwer en spectaculairder naarmate je verder komt. Vlak voor Manderscheid heb je plotseling zicht op de 2 imposante kasteelruïnes die daar liggen. Nog een klein stukje klimmen en je bent in Manderscheid. In het Kurpark vind je een wassertretbecken, waar je misschien je voeten nog even heerlijk kunt laten afkoelen in het koude water.

Dag 13. Etappe 12: Manderscheid – Großlittgen, 18 km, 515/580.

Vanuit Manderscheid loop je eerst een stuk verder over het Lieserpfad, dat bekend staat als één van de mooiste wandelingen in de Eifel! Soms wandel je vlak langs het water, dan weer een stuk hoger op de helling, door het nauwe soms kloofachtige dal.

Op een gegeven moment buig je af in westelijke richting, klim je uit het dal naar het fraaie Kloster Himmerod. Meer dan 900 jaar geleden is dit klooster ontstaan als eerste nederzetting van de Cisterciënzers in Duitsland. Helaas zijn hier geen overnachtingen meer mogelijk in combinatie met bagagevervoer. Je wandelt verder naar het dorpje Großlittgen.

Dag 14. Etappe 13: Großlittgen – Bruch, 20,5 km, 370/470.

Een slingerend wandelpad voert je door het Salmtal langs het snelstromende water. Het ene moment loop je tussen bemoste hoge rotspartijen, even later wandel je door weilanden vol met, afhankelijk van de periode in het jaar, bloeiende wilde bloemen met veel insecten en vogels.

Tussen Landscheid en Bruch opent het landschap zich met fantastische vergezichten over de uitgestrekte bossen met in de verte uitzicht op de Hunsrück.

Let op: deze etappe loop je in omgekeerde volgorde. Je wordt ’s morgen naar Bruch gebracht en je wandelt dan terug naar Großlittgen.

Deze avond slaap je weer in Großlittgen, omdat in Bruch de mogelijkheden voor overnachten zeer beperkt zijn. Het kan ook zijn dat je 2 nachten in Kordel slaapt.

Dag 15. Etappe 14: Bruch – Kordel, 27 km, 615/665.
Je wordt ’s morgens in Bruch afgezet en dan ligt de langste etappe van de Eifelsteig voor je. Na een eerste lange klim loop je over een hoogvlakte stuk zonder al te grote hoogteverschillen totdat je steil afdaalt naar de Kyll die je oversteekt. Onderweg passeer je o.a de fraaie Deimlinger Mühle. Vlak voor Kordel stuit je weer op Romeinse restanten. In de grotten hier werd met matig succes naar koper gezocht. Later werden de rotsen gebruik als bouwstenen.

Dag 16. Etappe 15: Kordel – Trier, 18 km, 685/690.
Je begint deze laatste en wederom verrassend veelzijdige etappe in het Butzerbachtal met z’n vele kleine watervallen. Je steekt de kleine beek niet minder dan zeven keer over, o.a. via hangbruggen. De landschappelijke schoonheid hier is stilmakend mooi. Na een dubbele hangbrug verlaat je het rivierdal.
Eenmaal boven kun je naar een voormalige Romeinse kopermijn lopen. In de zomer kun je hier onder leiding van een gids in de tunnels afdalen.

Voorbij het Hotel-Restaurant “Burg Ramstein“ leiden trappen naar de ruïne van Burg Ramstein. Vanuit het dal gezien torent deze voormalige burcht, gelegen op een uitstekende zandsteen rots, hoog boven de omgeving uit. De oorsprong van dit kasteel gaat terug tot het jaar 915.
De route voert je nu nog langs de Klausenhöhle en Genoveva, twee ‘grotten’ in het bos, ieder met z’n eigen verhaal.

Vlak voor Trier kom je uit in de Moezelvallei. Je loopt hoog boven de rivier langs met een fraai uitzicht op de oude stad Trier aan de overkant. Van boven heb je ook een mooi zicht op de Moezel met daarover de oude Kaiser Wilhelm Brücke.

In deze fraaie, en tevens oudste stad van Duitsland eindigt de Eifelsteig. De imposante zwarte Porta Nigra kun je mooi als eindpunt beschouwen. Een drankje op één van de vele terrassen in de winkelstraat of even verder op de imposante markt heb je verdient. Het is dan nog een klein stukje door het centrum naar je laatste hotel.

Dag 17: Einde arrangement.

Je kunt natuurlijk prima een nacht bijboeken om zo de prachtige Romeinse stad Trier te bekijken. Zeer de moeite!

Link naar prijs en boeking