Etappe Bruch – Kordel

BRUCH – KORDEL: ca 30 km, 615 m klimmen / 665 m dalen.


Hoogteprofiel van de etappe. Wat hier niet op ingetekend is het laatste stuk, waar je van ongeveer 150 meter nog een keer weer naar boven klimt tot ca 300 meter!!

De start deze ochtend is in het kleine dorpje Bruch waar je heen wordt gebracht. Vanaf het kleine pleintje loop je aan de andere kant van het riviertje de Salm langs een voormalige oliemolen. Even verder ligt de fraaie Burg Brug met z’n 2 spitse torens. Vanuit het dal begin je nu aan een lange klim via een mooi smal bospad. Boven kom je uit in het dorpje Gladbach (geen horeca). Het is maar een klein stukje verder tot aan het dorpje Greverath, je bent nu 6 km onderweg.

Vanaf Greverath volgt een heel geleidelijke klim door het bos. Onderweg kom je een keer langs een idyllische pauzeplek, met fraaie ligbank.

Bij kilometer 11,5 steek je een redelijk grote weg over en hier ligt aan de overkant het “Rothaus”. De naam zegt al hoe het restaurant eruit ziet en dit is een prima mogelijkheid voor een korte pauze om wat de drinken en/of te eten.

Het landschap wordt nu weer veel opener en weidser met grote akkers, weilanden en veel fruitbomen. Je loopt door het dorpje Zemmer en na het dorp loop je het bos weer in. Dit  bos is buitengewoon gevarieerd en aantrekkelijk om doorheen te lopen, hoewel er wel een paar lange rechte paden zijn.

Vlak voor dat je in Rodt uitkomt, passeer je een hoge uitkijktoren. Nu heb je onderweg al heel vaak prachtige uitzichten, het is dus de vraag of het de moeite loont de toren te beklimmen.

De komende kilometers gaan grotendeels bergaf en zijn zeer aantrekkelijk, soms misschien wat lastig. Kleine slingerende paden voeren je steeds verder bergaf totdat je uiteindelijk bij Mühlenflürchen onder in het dal komt. Hier steek je achtereenvolgens de weg, het spoor en de rivier Kyll over.

Spoorovergang bij Mühlenflürchen

Spoorovergang bij Mühlenflürchen

Een laatste lange, niet zo steile klim brengt je weer hoog boven het dal van de Kyll, vanwaar je af en toe prachtige vergezichten hebt. Niet zover voor Kordel neem je plotseling een smal pad dat steil afdaalt; na alle kilometers die je heb gelopen vandaag is het een laatste aanslag op de beenspieren.

Vlak boven Kordel sta je heel plotseling op een soort rotsbalkon, met een mooi uitzicht op Kordel links onder je, het eindpunt van deze lange etappe. Het laatste stukje voert je nog heel verrassend onder overhangende rode zandsteenrotsen langs. Je overnacht in het buitengewoon gastvrije hotel Neyses.

Bekijk foto’s van deze etappe